Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Articole de presa arrow Articol TransilvaniaExpres 06/07/2007
Articol TransilvaniaExpres 06/07/2007

TRANSILVANIA EXPRES, 6.07.2007
STRAINII VIN SA NE URMAREASCA PASARILE

Alina ANDREI
 Image

Englezi in sacouri de stofa fina, germani in pantaloni scurti cu burtile usor rotunjite de bere, francezi abia iesiti din adolescenta, toti au in comun un singur lucru: pasiunea pentru pasarile din Brasov. De cativa ani occidentalii vin sa urmareasca cu luneta si binoclu cele 250 de specii de pasari ce sunt adapostite la Dumbravita. Sunt innebuniti dupa buhaiul de balta, starcul pitic, pitigoi si berze negre, zburatoare care nu prea se mai gasesc in tarile lor.

Momite prin cd-player si privite cu binoclu
"Birdwatching-ul" sau placerea de a observa, fotografia ori filma pasarile salbatice este un hobby raspandit de multi ani in tarile occidentale. Oameni de afaceri, functionari, profesori sau contabili, muncitori, vatmani si muzicieni, persoane din diferite straturi sociale si-au facut o pasiune din a urmari prin ochean zburatoarele salbatice, chiar in mediul in care traiesc acestea. De ceva vreme "birdwatching-ul" acesta a ajuns sa fie practicat si in judetul Brasov, mai ales la Dumbravita, arie protejata care a fost denumita "Delta dintre munti", dar si la Rodbav, in Piatra Craiului, Postavarul si Bucegi.
Dan Ionescu, coordonator al sucursalei Brasov a Societatii Ornitologice din Romania, a observat ca cei mai multi straini care vin la Dumbravita nu sunt specialisti, ci pur si simplu oameni pasionati de pasari. "Sunt unii care calatoresc prin toata lumea doar pentru a urmari pasarile preferate. Au liste bine intocmite, harti. Pentru a atrage pasarile in apropiere de turisti, uneori ne folosim de cd-player, de cd-uri pe care sunt inregistrate sunetele masculilor din anumite specii, ca de exemplu cele ale carstelului de camp", povesteste acesta.

Turism cu rol educativ

Dan Ionescu spune ca in strainatate se strang multi bani de la acesti pasionati de pasari. Din taxe de intrare in rezervatii, din donatii, prin vinderea de aparatura speciala si suveniruri. "La noi vin in mod special englezii si germanii, iar in ultima vreme, si niste studenti din Franta, care fac practica la Dumbravita. Vrem ca in viitor sa ii atragem si pe romani. Chiar ne-am gandit sa organizam excursii speciale, cu rol educativ, pentru copii", a spus acesta.
Dumbravita reprezinta cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai importante din centrul tarii. Zona are in prezent si statut de Zona Umeda de Importanta Internationala.

Buhai de balta, pitigoi pungar si berze negre
Aria protejata are aproape 420 hectare, din care cca. 180 ha sunt formate din lacul de acumulare si zona adiacenta. Printre speciile cele mai importante de pasari care traiesc aici se numara: buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, egreta mare, barza neagra, rata rosie si carstelul de camp. Un exemplar de pescarita razatoare a fost observat in data de 13 iulie, pe un helesteu al complexului Dumbravita. Specia apare foarte rar in Transilvania, aceasta fiind a doua semnalare a sa in zona.
In timpul cuibaritului, se pot observa si alte pasari, cum ar fi rata cu cap castaniu, rata motata, gainusa de balta, pitigoiul pungar si presura de stuf. In migratie, toamna si primavara se pot observa mii de pasari zilnic, precum rate si gaste salbatice, corcodei, egrete, pescarusi etc. Uneori apar si unul-doi pelicani, precum si lebede. Este singurul loc din Transilvania si unul din putinele din tara unde starcul cenusiu cuibareste in stuf.