Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Articole de presa arrow Transilvania Expres 07/01/2008
Transilvania Expres 07/01/2008

Articol din Transilvania Expres din 7 ianuarie 2008 

Articol scris de Silviu STEFAN 

Activitatea de "birdwatching" (observare, fotografiere sau filmare a pasarilor salbatice in mediul lor natural-n.r.) este in tara noastra in faza relativ incipienta, abia de cativa ani reusindu-se atragerea unor grupuri de turisti care sa accepte sa ajunga in preajma pasarilor salbatice insotiti de specialisti. Previzibil, aceasta activitate, deosebit de cautata in vestul Europei si in SUA, a aparut in tara noastra in zona Deltei Dunarii, insa de ceva vreme ea poate fi practicata si in judetul Brasov, in zona Rezervatiei de la Dumbravita.

Loc unic in tara
Potrivit site-ului oficial al Rezervatiei de la Dumbravita, aria protejata are aproape 420 hectare, din care cca. 180 ha lacul de acumulare si zona adiacenta. Lacul a aparut prin bararea paraului Hamarandia, iar helesteele au fost construite ulterior, in lunca acestui parau. Scopul declararii zonei ca arie naturala protejata au fost pasarile si habitatele lor, deoarece aici au fost observate de catre ornitologi peste 200 de specii de pasari. Dintre acestea, cateva sunt incluse in directivele si conventiile europene si internationale privind conservarea biodiversitatii (Directiva Pasari a Uniunii Europene, Conventiile de la Berna si Bonn etc.). Unele dintre speciile cele mai importante ce pot fi vazute in "delta din munti", cum a mai fost numita zona Dumbravitei, sunt buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, egreta mare, barza neagra, rata rosie, carstelul de camp etc. Intreaga arie reprezinta, potrivit specialistilor care au in custodie zona, cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai importante din Transilvania. In anul 2003, lacul Dumbravita si un helesteu au fost declarate arie naturala protejata de nivel local prin Hotarare a Consiliului Judetean Brasov.
Ulterior, aceasta suprafata a fost extinsa si s-a format actuala arie naturala protejata de importanta nationala. Zona are in prezent si statut de Zona Umeda de Importanta Internationala (Sit Ramsar).

Perspective extraordinare
Referitor la activitea de "birdwatching", care a inceput sa poata fi practicata si in judetul nostru, prof. univ. Dan Ionescu, coordonator al sucursalei Brasov al Societatii Ornitologice din Romania, ne-a declarat ca "am avut cateva grupuri de turisti straini in 2007, insa foarte putini in comparatie cu zone umede mari si mult mai cunoscute. Dar acesta e inceputul si mizam in cativa ani pe mult mai multi turisti interesati de pasari si plante. Au fost doua grupuri din Marea Britanie si unul din Franta. Acesta din urma a fost o scoala de biologie-ecologie din Franta, care ne viziteaza de doi ani. Profesorii, impreuna cu 30 de elevi fac practica in Romania si vin la Dumbravita pentru o zi, in care le prezentam situl, importanta sa, managementul, problemele existente si, bineinteles, pasarile. Sunt foarte interesati de aceasta arie si probabil ne vor vizita si in 2008. Totodata, incercam din acest an sa atragem in zona si turisti romani, mai ales prin organizarea unor zile de observatii pentru cei care fac team-building. Ar fi foarte interesant pentru angajatii acestor firme sa petreaca o zi, doua in teren, unde au ocazia sa vada pasari si peisaje deosebite, langa Brasov, fara a mai fi necesare deplasari pe distante mari spre Delta".

Premiera pentru Dumbravita, toamna trecuta
Dan Ionescu si Bogdan Ciungara, doi dintre specialistii care se ocupa la Dumbravita de observarea pasarilor, au anuntat ca toamna trecuta au observat un exemplar de sitar de mal nordic pe un helesteu. Exemplarul se hranea si se odihnea solitar, desi pe acel helesteu si pe altele erau mai multe specii de pasari de tarm. Potrivit celor doi, aceasta este prima semnalare a sitarului de mal nordic la Dumbravita. Specia apare rar in Transilvania si chiar la nivel national, cuibarind in extremitatea nordica a Europei, Asiei si Americii de Nord. Migreaza in lungul coastelor vestice ale Europei si apare doar accidental in jurul Marii Negre. De asemenea, pe continent este rar intalnit.