Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Specii de pasari arrow Starcul rosu
Starcul rosu

Starcul rosu (Ardea purpurea)

 
Pasare relativ mare, cu o lungime de 85 cm. Apartine familiei starcilor si berzelor, numite si picioroange si se caracterizeaza printr-un gat lung si subtire, cioc relativ lung si drept si picioare de asemenea lungi. Zborul este asemanator celorlalte specii de starci, cu gatul tinut strans in forma de "s". Adultul are un colorit frumos, cu partea inferioara si flancurile roscate, aripile si spatele cenusii, gatul de asemenea  roscat cu cateva dungi negre longitudinale. Crestetul este negru, cu un smoc de pene mai lungi spre partea din spate. Juvenilul are un colorit mai sters, uniform brun deschis. Strigatul este un "craac", dar emite si alte sunete. La noi este o pasare oaspete de vara, cuibarind mai ales in Dela Dunarii si in baltile cu stuf compact din diverse alte zone. Toamna migreaza in sud, prin septembrie-octombrie, iar primarava se reintoarce prin martie-aprilie.