Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Despre aria protejata arrow Proiecte arrow Proiectul "Delta Carpatilor" al Bibliotecii comunale Dumbravita
Proiectul "Delta Carpatilor" al Bibliotecii comunale Dumbravita

    Proiectul in valoare totala de 6202 lei isi propune sa contribuie la dezvoltarea locala a comunei Dumbravita, prin promovarea ariei naturale protejate, in cadrul si cu sprijinul bibliotecii, utilizand noile tehnologii.
Dintre obiectivele generale, amintim: constientizarea importantei ariei protejate, promovarea stabilirii de parteneriate cu regiuni similare din Europa, realizarea de programe educationale de protectie a mediului si ecoturism destinate membrilor comunitatii, incurajarea de afaceri mici si mijlocii, folosind ca brand patrimoniul natural local.
SOR - Sucursala Brasov este implicata in acest proiect in cadrul activitatilor educationale destinate comunitatii, prin doua prezentari despre existenta, importanta si necesitatea conservarii ariei protejate, precum si despre posibilitatile de implicare ale localnicilor in managementul si valorificarea durabila a sa. Prima prezentare a avut loc in 30 ianuarie 2009, la Biblioteca Dumbravita, unde au participat reprezentanti ai autoritatilor, comunitatii si institutilor locale si ai Bibliotecii Judetene Brasov.
Intalnirea a avut un real succes si se incadreaza in activitatile de informare si constientizare a SOR, ca si custode al ariei.
Vom reveni cu noi informatii pe parcursul desfasurarii proiectului.
    Cea de-a doua intalnire din cadrul proiectului Bibliotecii Dumbravita a avut loc in 18 februarie 2009. Au participat proprietari de teren din aria protejata, reprezentanti ai Primariei.
Subiectele atinse au vizat: existenta si implicatiile ariei protejate si a Sitului Natura 2000, avantajele ariei protejate pentru comunitatea locala si proprietari, posibilitatea implicarii comunitatii locale si agentilor economici in conservarea si utilizarea durabila a ariei.
Astfel, au fost discutate aspecte, precum: scutirea platii impozitului pe teren in ariile protejate daca se respecta anumite reguli si masuri de management, posibilitatea obtinerii platilor compensatorii pentru proprietarii care au anumite pierderi de productie datorate masurilor de management conservativ, etichetele „Natura 2000” pe diverse produse obtinute in cadrul sitului. De asemenea, s-au prezentat cateva posibilitati de activitati si investitii care au efecte pozitive pentru sit si biodiversitate si care pot genera locuri de munca in comunitate. Dintre acestea, amintim: constituirea unor ferme de bovine / bivoli in zona, care ar putea rezolva unele probleme de mentinere a habitatelor caracteristice speciilor de pasari „tinta”; realizarea unui centru de preluare sau prelucrare a laptelui, prin care proprietarii de terenuri ar fi stimulati sa creasca animale si astfel s-ar mentine habitatele de pajisti; realizarea unei microferme ecologice si turistice, cu multiplu rol educativ, de recreare, de producere si comercializare a produselor traditionale ce pot fi etichetate ca produse ECO sau „Natura 2000”; posibilitati de implementare a ecoturismului sau turismului rural in zona, cu oferte de activitati si produse traditionale etc.
Discutiile au fost interactive, proprietarii ridicand numerose probleme si greutati privind activitatile agricole si de crestere a animalelor, precum si legate de actualele subventii agricole.
Tuturor participantilor li s-au oferit materiale privind aria protejata.

 

Harta de acces

Advertisement
Advertisement
Advertisement