Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Specii de pasari arrow Stracul pitic
Stracul pitic

Starcul pitic (Ixobrychus minutus)

 

Este cel mai mic strac din fauna noastra, atingand 35 cm. Masculul adult are un colorit placut, cu gatul abdomenul si o pata mare pe aripa de culoare galbuie, iar crestetul, spatele si restul aripii negre. Picioarele sunt verzui. Femela si juvenilul sunt mai uniform colorati, mai striati si mai deschisi in locul culorilor negre ale masculilor. Zborul este in general scurt, intre vegetatia de stuf a baltii. Uneori, sta nemiscat in stufaris si cu gatul intins in sus. Habitatul este reprezentat de stufaris, papuris si alte plante emerse de la marginea baltilor. Se hraneste cu diverse organisme acvatice pe care le prinde pandind din marginea vegetatiei sau de pe diverse cioate din apa. Cuibareste in stuf sau in salciile de deasupa apei, cuibul fiind mai mult sau mai putin voluminos.

Migreaza toamna si revine primavara prin aprilie – mai, fiind destul de comun in zonele umede cu stufaris, chiar de intinderi mici. Zonele cele mai prielnice se gasesc si Delta Dunarii, sudul si estul tarii.