Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Articole de presa
Articole de presa
EuroBirdwatch 2008

EuroBirdwatch  `08 

Ziua Europeană a Observării Păsărilor

EuroBirdwatch (Ziua Europeană a Observării Păsărilor) este un eveniment anual organizat de partenerii naţionali ai celei mai mari organizaţii de protecţia păsărilor din lume - BirdLife International în întreaga Europă şi oferă o excelentă oportunitate de a admira frumuseţea păsărilor în mediul lor natural.
A devenit deja o tradiţie pentru Societatea Ornitologică Română (SOR) ca în fiecare an să organizeze, ca partener al BirdLife International în România, Ziua Europeană a Observării Păsărilor.
Sucursala Braşov a SOR va concretiza acest eveniment devenit tradiţie, printr-o ieşire în aria protejată de la Dumbrăviţa, Sit Natura 2000 şi singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională din centrul ţării (www.dumbravita-natura2000.ro ). Scopul acestei acţiuni este de a face cunoscută publicului larg natura minunată ce ne înconjoară, peisajele deosebite şi pasările care fac popas aici în lungul lor drum al migraţiei.
Toate speciile observate şi numărul exemplarelor recenzate vor fi notate în fişe de observaţii, care vor fi trimise către SOR din toată ţara şi apoi centralizate la nivel european de SOS/BirdLife Slovacia, coordonatorul european al evenimentului.
Aşadar, membrii SOR – Sucursala Braşov invită toţi iubitorii de natură să participe sâmbătă 4 octombrie, la o plimbare în aer liber şi astfel să descopere plăcerea Birwatchingului.
Păsările aflate la distanţă vor fi observate cu aparatură optică de apropiat (binoclu, lunetă), iar pasionaţii de fotografii vor avea ocazia imortalizării peisajelor şi faunei tipice zonei.
Întâlnirea va avea loc în centrul comunei Dumbrăviţa, la ora 10.
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi organizaţia noastră la adresa de e-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Vă aşteptăm cu drag la Dumbrăviţa !
 
Transilvania Expres 07/01/2008

Articol din Transilvania Expres din 7 ianuarie 2008 

Articol scris de Silviu STEFAN 

Activitatea de "birdwatching" (observare, fotografiere sau filmare a pasarilor salbatice in mediul lor natural-n.r.) este in tara noastra in faza relativ incipienta, abia de cativa ani reusindu-se atragerea unor grupuri de turisti care sa accepte sa ajunga in preajma pasarilor salbatice insotiti de specialisti. Previzibil, aceasta activitate, deosebit de cautata in vestul Europei si in SUA, a aparut in tara noastra in zona Deltei Dunarii, insa de ceva vreme ea poate fi practicata si in judetul Brasov, in zona Rezervatiei de la Dumbravita.

 
Adevarul 02-10-2007 Natura 2000

Natura 2000 – programul de salvare a florei şi faunei din Europa

România este una dintre cele mai importante ţări în cadrul programului Natura 2000, pentru că include cinci regiuni biogeografice diferite. Potenţialele Situri de Importanţă Comunitară acoperă circa 13% din întreg teritoriul ţării noastre

Natura 2000 desemnează o reţea de zone de pe teritoriul Uniunii Europene, în cadrul căreia speciile rare sau vulnerabile de plante şi animale, precum şi habitatele acestora sunt protejate. Scopurile programului sunt păstrarea naturii în toată diversitatea ei actuală şi promovarea activităţilor economice care nu dăunează biodiversităţii.

 
Zbor nemaivazut la Brasov

 (Click pentru zoom)Zbor nemaivăzut la Braşov (Monitorul Expres, 15 sep. 2007)

Aflate în plină migraţie de toamnă, păsările au găsit habitatul ideal în „Delta Braşovului“ şi nu dau semne că ar vrea să mai plece.

Pînă în Deltă sînt cam 600 de kilometri, adică o zi de mers. La Dumbrăviţa, ajungi într-o jumătate de oră. Şi totuşi, braşovenii nu ştiu de acest paradis al păsărilor. O adevărată deltă între munţi, o minune a naturii, cu care puţine locuri de pe Pămînt au fost binecuvîntate. Pe ochiurile de apă dulce în care se zbenguie peşti, e casa a mii de păsări sălbatice. Le vezi în stoluri impresionante, mici sau mari, albe, negre, colorate, aplecîndu-se după hrană, sau pur şi simplu odihnindu-se pe luciul apei sau în stufăriş. Unele se pregătesc să plece, continuîndu-şi lunga călătorie din Suedia către Africa. Altele rămîn peste iarnă. Au descoperit la Dumbrăviţa habitatul ideal şi, toamnă de toamnă, poposesc aici în timpul migraţiei. Un spectacol unic, pentru care occidentalii s-ar bate să prindă un loc bun de observaţie. Numai românii nu vin să vadă delta din munţi. Acum e vremea cînd cele mai frumoase şi mai multe păsări vizitează lacurile de la Dumbrăviţa. Faceţi-vă timp şi priviţi-le!

Au venit berzele negre


De cîteva zile, lacurile de la Dumbrăviţa au nişte vizitatori speciali: berzele negre. Au fost observate 17 exemplare. Veţi întreba: şi ce-i cu asta? Nici măcar nu-s multe. Sînt chiar foarte multe, barza neagră este o specie pe cale de dispariţie. Dacă, în Delta Dunării, stolurile sînt mult mai mari, în Transilvania, 17 berze negre la un loc constituie o raritate. „Au venit din centrul şi nordul Europei. Barza neagră are nevoie de apă mică, mîl în care găseşte uşor peşte mărunt. Anul acesta, din cauza răcirii timpurii a climei, heleşteul a fost golit mai devreme şi, astfel, populaţii însemnate de păsări iubitoare de apă mică sau de nămol, mai ales barza neagră, au făcut popas la Dumbrăviţa unde au găsit exact ce le trebuie“, spune Traian Ionescu, preşedintele sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române.

Barza neagra Barza neagra

Barza neagra Barza neagra

Cum să observi o pasăre călătoare?

„Deocamdată, berzele negre de la Dumbrăviţa huzuresc pe lacurile asanate, unde găsesc din belşug peşti şi linişte. Nu le plac musafirii, dar pot fi păcălite, dacă te ascunzi în spatele sălciilor sau dîmburilor. La cea mai mică iţire a capului vreunui observator, îşi iau zborul şi, după cîteva ocoluri, se aşază în colţul opus al lacului. Cu un binoclu puternic sau lunetă, le poţi urmări fiecare mişcare, chiar şi de la 100 de metri, ca şi cum ai fi lîngă ele. De la delicatele gesturi ale capului, pînă la repezitele mişcări ale ciocului cu care prind peştele. Străinii le fotografiază, le filmează cu aparate performante. „Mai ales englezii iubesc barza neagră, fiindcă la ei nu există deloc“, explică Ionescu. Faţă de alte arii similare, Dumbrăviţa e un decor cu totul special. În aceeaşi imagine apar şi păsări, şi apă, şi stuf, şi munţi. Păsări rare, într-o îmbinare paradoxală a mai multor forme ale naturii. Aceasta e unicitatea deltei dintre munţi.

 
Articol TransilvaniaExpres 06/07/2007

TRANSILVANIA EXPRES, 6.07.2007
STRAINII VIN SA NE URMAREASCA PASARILE

Alina ANDREI
 Image

Englezi in sacouri de stofa fina, germani in pantaloni scurti cu burtile usor rotunjite de bere, francezi abia iesiti din adolescenta, toti au in comun un singur lucru: pasiunea pentru pasarile din Brasov. De cativa ani occidentalii vin sa urmareasca cu luneta si binoclu cele 250 de specii de pasari ce sunt adapostite la Dumbravita. Sunt innebuniti dupa buhaiul de balta, starcul pitic, pitigoi si berze negre, zburatoare care nu prea se mai gasesc in tarile lor.

Momite prin cd-player si privite cu binoclu
"Birdwatching-ul" sau placerea de a observa, fotografia ori filma pasarile salbatice este un hobby raspandit de multi ani in tarile occidentale. Oameni de afaceri, functionari, profesori sau contabili, muncitori, vatmani si muzicieni, persoane din diferite straturi sociale si-au facut o pasiune din a urmari prin ochean zburatoarele salbatice, chiar in mediul in care traiesc acestea. De ceva vreme "birdwatching-ul" acesta a ajuns sa fie practicat si in judetul Brasov, mai ales la Dumbravita, arie protejata care a fost denumita "Delta dintre munti", dar si la Rodbav, in Piatra Craiului, Postavarul si Bucegi.
Dan Ionescu, coordonator al sucursalei Brasov a Societatii Ornitologice din Romania, a observat ca cei mai multi straini care vin la Dumbravita nu sunt specialisti, ci pur si simplu oameni pasionati de pasari. "Sunt unii care calatoresc prin toata lumea doar pentru a urmari pasarile preferate. Au liste bine intocmite, harti. Pentru a atrage pasarile in apropiere de turisti, uneori ne folosim de cd-player, de cd-uri pe care sunt inregistrate sunetele masculilor din anumite specii, ca de exemplu cele ale carstelului de camp", povesteste acesta.

Turism cu rol educativ

Dan Ionescu spune ca in strainatate se strang multi bani de la acesti pasionati de pasari. Din taxe de intrare in rezervatii, din donatii, prin vinderea de aparatura speciala si suveniruri. "La noi vin in mod special englezii si germanii, iar in ultima vreme, si niste studenti din Franta, care fac practica la Dumbravita. Vrem ca in viitor sa ii atragem si pe romani. Chiar ne-am gandit sa organizam excursii speciale, cu rol educativ, pentru copii", a spus acesta.
Dumbravita reprezinta cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai importante din centrul tarii. Zona are in prezent si statut de Zona Umeda de Importanta Internationala.

Buhai de balta, pitigoi pungar si berze negre
Aria protejata are aproape 420 hectare, din care cca. 180 ha sunt formate din lacul de acumulare si zona adiacenta. Printre speciile cele mai importante de pasari care traiesc aici se numara: buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, egreta mare, barza neagra, rata rosie si carstelul de camp. Un exemplar de pescarita razatoare a fost observat in data de 13 iulie, pe un helesteu al complexului Dumbravita. Specia apare foarte rar in Transilvania, aceasta fiind a doua semnalare a sa in zona.
In timpul cuibaritului, se pot observa si alte pasari, cum ar fi rata cu cap castaniu, rata motata, gainusa de balta, pitigoiul pungar si presura de stuf. In migratie, toamna si primavara se pot observa mii de pasari zilnic, precum rate si gaste salbatice, corcodei, egrete, pescarusi etc. Uneori apar si unul-doi pelicani, precum si lebede. Este singurul loc din Transilvania si unul din putinele din tara unde starcul cenusiu cuibareste in stuf.