Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Despre aria protejata arrow Educatie ecologica
Educatie ecologica
EuroBirdwatch 09 - Ziua Europeana a Observarii Pasarilor
EuroBirdwatch  09 – Ziua Europeană a Observării PăsărilorEuroBirdwatch (Ziua Europeană a Observării Păsărilor) este un eveniment anual organizat de partenerii naţionali ai celei mai mari organizaţii de protecţia păsărilor din lume - BirdLife International şi oferă o excelentă oportunitate de a admira frumuseţea păsărilor în mediul lor natural. Anul acesta evenimentul este coordonat de BirdLife Olanda, având ca temă necesitatea conservării habitatelor folosite de păsările migratoare în drumul lor din Europa spre Africa.
Sucursala Braşov a SOR va organiza în baza tradiţiei existente, o ieşire în aria protejată Dumbrăviţa, Sit Natura 2000 şi singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională din centrul ţării (www.dumbravita-natura2000.ro), aflată atât de aproape de Braşov. Ca în fiecare an, vom face cunoscută publicului larg această minunată zonă cu peisajele deosebite şi pasările aflate acum în drum spre locurile de iernare.
Speciile observate vor fi notate în fişe de observaţii standardizate, care vor fi  trimise către SOR şi apoi centralizate la nivel european de coordonatorul european al evenimentului.
Aşadar, membrii SOR – Sucursala Braşov invită toţi iubitorii de natură să participe duminică 4 octombrie, la o ieşire în aer liber pentru a ne bucura de culorile toamnei şi de înaripatele pregătite de plecare spre ţările calde.
Întâlnirea va avea loc pe malul lacului, la ieşirea din comuna Dumbrăviţa spre Satu Nou, ora 10.
Păsările aflate la distanţă vor fi observate cu aparatură optică de apropiat (binoclu, lunetă), iar pasionaţii de fotografii vor avea ocazia imortalizării peisajelor şi faunei tipice zonei. Rugăm posesorii de binocluri să nu le uite acasă.
 
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi organizaţia noastră la adresa de e-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. sau la telefon 0722 790881 (Dan Ionescu) sau www.dumbravita-natura2000.ro .


Vă aşteptăm cu drag la Dumbrăviţa !

Conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu
Coordonator Sucursala Braşov a SOR


 
Ziua Pasarilor serbata in 5 aprilie la Dumbravita
Ziua Pasarilor la Dumbravita
   Intr-o zi superba de duminica, peste 100 de persoane au fost prezente in aria protejata de la Dumbravita cu ocazia Zilei Pasarilor, organizata de Societatea Ornitologica Romana (SOR) - Sucursala Brasov, in colaborare cu Scoala Generala Dumbravita si SC Doripesco SA.
   Din totalul participantilor, 30 au fost copii de la Scoala Generala Dumbravita care au aflat numeroase noutati despre viata pasarilor, despre migratie si despre cum putem sa protejam natura. Actiunea a inceput pe malul lacului de acumulare, int-o zona panoramica de unde se poate admira peisajul de primavara. Membri SOR au facut o scurta prezentare care s-a adresat in special copiilor, iar apoi cu ajutorul celor patru lunete montate dar si a determinatoarelor de pasari, toti participantii au putut sa recunoasca pasarile de pe lac si au aflat aspecte interesante din viata acestora. Copiilor li s-au oferit pliante despre aria protejata si din partea Bibliotecii Judetene Brasov (Dna Popescu Claudia), ecusoane  si alte materiale.
   A doua parte a actiunii s-a desfasurat in complexul de heelestee Doripesco si a vizat atat observarea pasarilor cu binoclul, cat si fotografierea naturii (peisaje, plante, animale). Cele mai interesante pasari observate au fost: egreta mare care se pare cuibareste din nou pe un helesteu, starcu rosu, ferestrasul mic, uliganul pescar, fugaciul de tarm.
     Mass-media a participat prin trei televiziuni (Realitatea Brasov, RTT, TVS Holding), iar actiunea a fost mediatizata si in presa scrisa - le multumim pe aceasta cale pentru sprijinul acordat.
    La incheierea acestei actiuni, SOR - Sucursala Brasov multumescte tuturor participantilor si celor care s-au implicat in organizarea acesteia si va asteapta sa luati parte la urmatoarele actiuni din "Delta Brasovului".
 
SOR - Sucursala Brasov
 

 
ZIUA PASARILOR la Dumbravita

Ziua internationala a pasarilorSOSESC PĂSĂRILE CĂLĂTOARE ! SĂ NE BUCURĂM ÎMPREUNĂ DE VENIREA LOR !  

   Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov, împreună cu Şcoala Generală Dumbrăviţa şi S.C. Doripesco S.A., vă invită Duminică 5 aprilie la o ieşire în Aria Protejată Dumbrăviţa, unde vor fi realizate următoarele acţiuni:

  •   identificarea păsărilor ce sosesc din migraţie
  •   educaţia ecologică a copiilor
    •   concurs de fotografii reprezentând peisaje şi păsări.
  Întâlnirea va avea loc pe malul lacului, la ieşirea din comuna Dumbrăviţa spre Satu Nou, ora 10. Pentru detalii, vă rugăm să ne contactaţi la telefon: 0722 790881 (Dan Ionescu).
 
Vă aşteptăm cu drag
 
Educatie ecologica si petrecere a timpului in natura

Educatie ecologica si petrecere a timpului in natura, pentru prescolari si scolari


Cei doi custozi ai ariei protejate au demarat în luna octombrie 2008 un program de educaţie ecologică si petrecere a timpului in natura, pentru copii cu varsta prescolara si scolara. Programul este realizat in colaborare cu firma TUMBA (www.tumba.ro) si se doreste a se dezvolta si diversifica incepand cu anul 2009. Primul grup de noua copii au vizitat aria in 29 octombrie 2008, cand pe parcursul a cateva ore au fost observate pasarile, plantele şi peisajele si s-au purtat discutii interactive cu copiii pe teme de ornitologie si protectia mediului. Toti participantii au desenat apoi speciile de pasari observate prin luneta, precum si peisajele intalnite in aria protejata, iar in final s-a facut un rezumat al celor vazute si invatate pe parcursul vizitei. Copiiilor li s-au oferit diverse materiale referitoare la zona si cateva publicatii ale SOR, printre care si revista „Despre Pasari”. Cu totii s-au bucurat de pasarile intalnite, de miscarea in natura si de noutatile aflate cu privire la lumea inaripatelor si nu numai. SOR - Sucursala Brasov, multumeste celor doi organizatori din partea firmei Tumba: Ana Maria Manitiu si Mustafa.


Dan Ionescu