Skip to content

Dumbravita - Brasov Site  Natura 2000

Home arrow Despre aria protejata arrow Managementul ariei arrow Managementul fanetelor din zona lacului de acumulare in toamna 2008
Managementul fanetelor din zona lacului de acumulare in toamna 2008
Managementul fanetelor din zona lacului de acumulare in toamna 2008
- Conservarea habitatelor cristelului de camp (Crex crex) -
 
Una din problemele cele mai mari cu care se confrunta aria protejata in ultimii ani, este abandonarea practicii de cosire a fanetelor de pe multe din parcelele existente. Fenomenul se datoreaza mai multor cauze, precum: scaderea accentuata a septelului, abandonarea practicilor traditionale agricole si de crestere a animalelor , plecarea tinerilor la lucru in mediul urban sau in strainatate etc. In ultimii 4-5 ani, tot mai multe terenuri cu fanete sau utilizate ca si culturi, sunt abandonate. Consecintele acestui fapt sunt negative pentru biodiversitate in general si pentru anumite plante si animale in special. Prin lipsa cositului anual, se produce in timp succesiunea vegetatiei, adica inlocuirea unui tip de vegetatie ierboasa, cu vegetatie lemnoasa. In primii ani de la abandonare vegetatia se impasleste, apar specii de salcie (Salix spp.) sau alte plante lemnoase. In timp, terenul se poate trasforma in padure. Dispar specii importante de plante, unele aflate pe Lista Rosie a plantelor din Romania, altele listate in Directiva Habitate sau considerate rare pentru zona. In partea nord-vestica a lacului de acumulare exista o mlastina in care se dezvolta o vegetatie tipica, incluzand si astfel de specii: Pedicularis sceptrum carolinum, Ligularia sibirica - menţionată şi în D.H. Anexa2, Menyanthes trifoliata, Comarum palustre,  Valeriana simplicifolia, Dactylorhiza incarnata, Epipactis palustris, Trollius europaeus, Fritillaria meleagris etc. O alta consecinta negativa majora este modificarea habitatului caracteristic cristelului de camp (Crex crex), care este anual recenzat in fanetele de pe malul vestic al lacului si din lunca paraului Hamaradia. In cateva suprafete se constata anual 6-7 masculi cantatori, dar numarul acestora este evident mai mare in toate habitatele propice speciei din Situl Natura 2000 "Dumbravita-Rotbav-Magura Codlei".
Planul de Management si Regulamentul ariei protejate prevad masuri privind conservarea / perpetuarea habitatelor de fanete, pentru protejarea populatiei cristelului de camp. Astfel, in aceasta toamna, au fost si vor fi aplicate doua masuri principale in acest scop. In primul rand, la sfarsitul lunii august au fost cosite parcele insumand cca. 2 ha in zona de nord-vest a lacului. Cosirea s-a efectuat cu ajutorul unui tractor cu coasa rotativa. Fanul rezultat a putut fi luat de catre doritori din randul comunitatii locale. Pe langa parcelele compacte cosite, s-au realizat si benzi cosite in zonele unde se va interveni pri cea de-a doua metoda.
In cursul toamnei si in primavara 2009 se va aplica o a doua metoda, respectiv incendierea controlata a catorva parcele abandonate. Actiunea va fi realizata in conformitate cu legislatia existenta, fiind inclusa in Planul de Management. Vor participa membri societatii si un pompier din Dumbravita pentru a preintampina extinderea incendiului la alte habitate sau obiective din zona. Suprafetele ce vor fi supuse acestui tip de interventie au fost stabilite in cursul acestei toamne. Unele dintre ele nu au mai fost cosite de mai multi ani, fiind in parte invadate de salcii si rachite.
Actiunea de cosire a fost suportata financiar de membri Sucursalei Brasov a SOR. De asemenea, actiunile ulterioare vor fi realizate pe baza de voluntariat de catre organizatia noastra. Consideram ca pentru viitor sunt necesare surse financiare special alocate acestui gen de management, luand in considerare si cresterea suprafetetelor de terenuri abandonate. De asemenea este necesar un proiect complex care sa poata rezolva pe termen lung aceasta problema.
 
SOR - Sucursala Brasov multumeste pe aceasta cale Dlui Consilier Local Stefan OLAIANOS si Dlui Vasile LANGA pentru sprijinul acordat in actiunea de cosire.


Dan Ionescu & Bogdan Ciungara