Skip to content

Dumbravita - Brasov Site Natura 2000

Home arrow Despre aria protejata arrow Managementul ariei
ANUNT PUBLIC PLAN MANAGEMENT ROSPA 0037 DUMBRAVITA-ROTBAV-MAGURA CODLEI

Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov, S.C. Doripesco S.A., Ocolul Silvic Codrii Cetăţilor RA şi Asociaţia Greencod, în calitate de custozi ai Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0037 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, anunţă publicul interesat că, în conformitate cu prevederile legii 49/2011  şi a convenţiei de custodie nr. 0033 / 22.02.2010, au elaborat proiectul Planului de Management al Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0037 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, care se supune consultării şi implicării factorilor interesaţi.


      În acest sens, orice persoană fizică sau juridică cu activităţi, proprietăţi sau interese legate de ariile protejate sau de domeniul conservării naturii, este invitată să analizeze proiectul planului de management şi să transmită eventualele întrebări, comentarii şi propuneri justificate legate de acest proiect până la data de 10. 07. 2011.


      Proiectul planului de management a fost depus la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov (Compartimentul Protecţia Naturii şi Arii Protejate), unde pot fi lăsate comentariile. Acesta poate fi consultat şi descărcat de aici.

Comentariile şi propunerile publicului interesat pot fi transmise către Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov:
•    poştal, la adresa: Braşov, str. Şirul Beethoven nr. 1, Facultatea de Silvicultură (Dlui  Conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu)
•    prin tel sau fax, la numărul: 0268-471230
•    prin e-mail, la adresa: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

 
Anunt public regulament ROSPA 0037

ANUNŢ PUBLIC REGULAMENT ROSPA 0037 DUMBRĂVIŢA-ROTBAV-MĂGURA CODLEI

Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov, S.C. Doripesco S.A., Ocolul Silvic Codrii Cetăţilor RA şi Asociaţia Greencod, în calitate de custozi ai Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0037 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, anunţă publicul interesat că, în conformitate cu prevederile OUG 57/2007  şi a convenţiei de custodie nr. 0033 / 22.02.2010, au elaborat proiectul Regulamentului Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0037 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, care se supune consultării factorilor interesaţi.
      În acest sens, orice persoană fizică sau juridică cu activităţi, proprietăţi sau interese legate de ariile protejate sau de domeniul conservării naturii, este invitată să analizeze proiectul de regulament şi să transmită eventualele întrebări, comentarii şi propuneri justificate legate de acest proiect până la data de 28.08.2010.
      Proiectul regulamentului (în formă printată şi electronică) a fost depus la sediile UAT- urilor / Primăriilor din aria protejată, care sunt solicitate să afişeze proiectul Regulamentului la avizier. Proiectul a fost depus şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Acesta poate fi consultat şi descărcat şi la adresa: http://www.dumbravita-natura2000.ro .
Proiectul de regulament depus la sediul administraţiilor locale, cuprinde anexele privind Zonele de Dezvoltare Durabilă corespunzătoare UAT- urilor fiecărei localităţi.

Lista documentelor in format PDF:

 1.  REGULAMENT ROSPA0037
 2.  ANEXA  I ZDD Dum 1
 3. ANEXA II ZDD Dum 2
 4. ANEXA  III ZDD Satu Nou
 5. ANEXA IV ZDD Feldioara Rotbav
 6. ANEXA V ZDD Maierus Arini
 7. ANEXA VI ZDD Codlea 1 2
 8. ANEXA  VII ZDD Codlea 3 4 5
 9. ANEXA  VIII ZDD Codlea 6

Comentariile şi propunerile publicului interesat pot fi transmise către Societatea Ornitologică Română – Sucursala Braşov:

 • prin intermediul formularului de comentarii de mai jos
 • poştal, la adresa: Braşov, str. Şirul Beethoven nr. 1, Facultatea de Silvicultură (Dlui  Conf. dr. ing. Dan Traian Ionescu)
 • prin tel sau fax, la numărul: 0268-471230
 • prin e-mail, la adresa: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.


 
Managementul fanetelor din zona lacului de acumulare in toamna 2008
Managementul fanetelor din zona lacului de acumulare in toamna 2008
- Conservarea habitatelor cristelului de camp (Crex crex) -
 
Una din problemele cele mai mari cu care se confrunta aria protejata in ultimii ani, este abandonarea practicii de cosire a fanetelor de pe multe din parcelele existente. Fenomenul se datoreaza mai multor cauze, precum: scaderea accentuata a septelului, abandonarea practicilor traditionale agricole si de crestere a animalelor , plecarea tinerilor la lucru in mediul urban sau in strainatate etc. In ultimii 4-5 ani, tot mai multe terenuri cu fanete sau utilizate ca si culturi, sunt abandonate. Consecintele acestui fapt sunt negative pentru biodiversitate in general si pentru anumite plante si animale in special. Prin lipsa cositului anual, se produce in timp succesiunea vegetatiei, adica inlocuirea unui tip de vegetatie ierboasa, cu vegetatie lemnoasa. In primii ani de la abandonare vegetatia se impasleste, apar specii de salcie (Salix spp.) sau alte plante lemnoase. In timp, terenul se poate trasforma in padure. Dispar specii importante de plante, unele aflate pe Lista Rosie a plantelor din Romania, altele listate in Directiva Habitate sau considerate rare pentru zona. In partea nord-vestica a lacului de acumulare exista o mlastina in care se dezvolta o vegetatie tipica, incluzand si astfel de specii: Pedicularis sceptrum carolinum, Ligularia sibirica - menţionată şi în D.H. Anexa2, Menyanthes trifoliata, Comarum palustre,  Valeriana simplicifolia, Dactylorhiza incarnata, Epipactis palustris, Trollius europaeus, Fritillaria meleagris etc. O alta consecinta negativa majora este modificarea habitatului caracteristic cristelului de camp (Crex crex), care este anual recenzat in fanetele de pe malul vestic al lacului si din lunca paraului Hamaradia. In cateva suprafete se constata anual 6-7 masculi cantatori, dar numarul acestora este evident mai mare in toate habitatele propice speciei din Situl Natura 2000 "Dumbravita-Rotbav-Magura Codlei".
Planul de Management si Regulamentul ariei protejate prevad masuri privind conservarea / perpetuarea habitatelor de fanete, pentru protejarea populatiei cristelului de camp. Astfel, in aceasta toamna, au fost si vor fi aplicate doua masuri principale in acest scop. In primul rand, la sfarsitul lunii august au fost cosite parcele insumand cca. 2 ha in zona de nord-vest a lacului. Cosirea s-a efectuat cu ajutorul unui tractor cu coasa rotativa. Fanul rezultat a putut fi luat de catre doritori din randul comunitatii locale. Pe langa parcelele compacte cosite, s-au realizat si benzi cosite in zonele unde se va interveni pri cea de-a doua metoda.
In cursul toamnei si in primavara 2009 se va aplica o a doua metoda, respectiv incendierea controlata a catorva parcele abandonate. Actiunea va fi realizata in conformitate cu legislatia existenta, fiind inclusa in Planul de Management. Vor participa membri societatii si un pompier din Dumbravita pentru a preintampina extinderea incendiului la alte habitate sau obiective din zona. Suprafetele ce vor fi supuse acestui tip de interventie au fost stabilite in cursul acestei toamne. Unele dintre ele nu au mai fost cosite de mai multi ani, fiind in parte invadate de salcii si rachite.
Actiunea de cosire a fost suportata financiar de membri Sucursalei Brasov a SOR. De asemenea, actiunile ulterioare vor fi realizate pe baza de voluntariat de catre organizatia noastra. Consideram ca pentru viitor sunt necesare surse financiare special alocate acestui gen de management, luand in considerare si cresterea suprafetetelor de terenuri abandonate. De asemenea este necesar un proiect complex care sa poata rezolva pe termen lung aceasta problema.
 
SOR - Sucursala Brasov multumeste pe aceasta cale Dlui Consilier Local Stefan OLAIANOS si Dlui Vasile LANGA pentru sprijinul acordat in actiunea de cosire.


Dan Ionescu & Bogdan Ciungara